SELAMAT DATANG KE LAMAN Agrohias.blogspot.com

Tanah pertanian yang luas saujana mata memandang tidak akan mendatangkan manafaat sekiranya tidak diurus dengan baik, sebaliknya kawasan persekitaran rumah yang sempit dan terhad boleh memberikan pulangan sekiranya diurus dengan betul.Disamping sebagai sudut rekreasi dan santai, persekitaran rumah juga dapat menghasilkan keperluan harian seperti sayuran dan buahan segar sekiranya ada usaha dan kemahuan.Blog ini dibangunkan khusus untuk berkongsi idea dan pengalaman rakan yang meminati bidang agro sama ada sebagai tanaman hiasan, sara diri atau komersial. Juga sebagai medan mempromosikan teknik berkaitan agro dan hasil yang diusahakan.Semoga ruangan ini memberi manafaat kepada kita semua- Budr® Agrohias.blogspot.com

Sabtu, 10 September 2011

Pokok Mata Itik Tumbuhan Ulaman Liar Menjadi Tanaman Hiasan

Mata itik, sejenis tumbuhan liar yang tumbuh di kawasan belukar kecil dan berpaya dan amat mudah ditemui di kawasan kebun getah satu ketika dahulu kini amat sukar ditemui. Pupus, mungkin disebabkan penggunaan racun rumpai. Tumbuhan ulam-ulaman tradisional ini hampir-hampir menyerupai pokok kacip fatimah dan berlainan sedikit daripada pokok mata ayam.Bahagian pucuknya dimakan bersama-sama sambal belacan atau sambal kelapa.Sesuai juga dijadikan bahan ramuan untuk nasi ulam.
Biji benih yang dihasilkan boleh disemai dan ditanam untuk pokok baru.
Pokok mata itik boleh menjangkau ketinggian hingga 1 meter tinggi berbanding pokok mata ayam yang lebih rendah.Daunnya licin dan lurus dibahagian tepi manakala pokok mata ayam mempunyai tepi daun yang berketak-ketak atau bergerigis.
Bahagian pucuk muda yang boleh dipetik dan dimakan.
Kepada penggemar dan pengumpul koleksi tumbuhan bolehlah mendapatkan benih pokok ini dan pokok-pokok ulaman lain seperti serai kayu,beluntas,mata ayam dan lain-lain di tapak semaian kecil berhampiran pondok penjaga keselamatan TCR atau Trolak Country Resort dan kini dikenali dengan nama Felda Residance Trolak dilaluan lama Ipoh Kuala Lumpur, berhampiran Sungkai, Perak.Harga yang ditawarkan agak murah dan berpatutan.

5 ulasan:

 1. selamat hari raya Tokan..

  tak tahu pulak daun ni boleh buat ulam... seakan pucuk gajus rupanya

  BalasPadam
 2. Ya ibuintan...saya masih ingat masa kecik2 dulu mak selalu ajak kutip kat kebun getah...macam2 ulam pelik yang saya dengar masa tu...kita x tahu sama ada masih ada atau dah pupus...

  BalasPadam
 3. Pertama kali saya dengar pokok ulam ni. Mungkin kalau dikaji ada banyak faedah untuk kesihatan.

  BalasPadam
 4. Ada yg guna utk rawatan buasir dgn cara minum air rebusannya mcm minum teh.

  BalasPadam
 5. Ada yg guna utk rawatan buasir dgn cara minum air rebusannya mcm minum teh.

  BalasPadam

nuffnang