Pastinya
 tidak asing lagi bagi kebanyakan masyarakat Asia.Sinonim dengan masakan
 tom yam .Daun limau purut adalah salah satu bahan utama untuk 
menerbitkan aroma  bagi masakan tersebut. Daun limau ini juga digunakan 
sebagai bahan penambah aroma bagi masakan lain antaranya rendang dan 
asam pedas. Buahnya pula digunakan dengan meluas oleh orang-orang Melayu
 sebagai salah satu bahan perubatan tradisional.Pada masa lampau,limau 
purut beserta "sintuk"  digunakan sebagai campuran bahan mandian bagi 
perempuan yang lepas pantang. Mungkin dianggap sebagai "body shampoo" 
pada masa itu. Saya tidak pasti sama ada perahan limau ini boleh 
digunakan untuk menghilangkan bau hanyir ikan. Limau purut yang saya 
paparkan ini adalah dari jenis yang kecil buahnya. Setahu saya terdapat 
dua jenis limau purut, iaitu jenis besar dan kecil buahnya. Dikatakan 
daun limau purut jenis kecil ini mengeluarkan aroma lebih kuat.Rasanya 
pula lebih baik berbanding limau purut jenis besar yang agak pahit.
 
 
blog yg bagus, salam kenal dan silahkan mampir gan
BalasPadamhttp://bp2kpmm.blogspot.com/