SELAMAT DATANG KE LAMAN Agrohias.blogspot.com

Tanah pertanian yang luas saujana mata memandang tidak akan mendatangkan manafaat sekiranya tidak diurus dengan baik, sebaliknya kawasan persekitaran rumah yang sempit dan terhad boleh memberikan pulangan sekiranya diurus dengan betul.Disamping sebagai sudut rekreasi dan santai, persekitaran rumah juga dapat menghasilkan keperluan harian seperti sayuran dan buahan segar sekiranya ada usaha dan kemahuan.Blog ini dibangunkan khusus untuk berkongsi idea dan pengalaman rakan yang meminati bidang agro sama ada sebagai tanaman hiasan, sara diri atau komersial. Juga sebagai medan mempromosikan teknik berkaitan agro dan hasil yang diusahakan.Semoga ruangan ini memberi manafaat kepada kita semua- Budr® Agrohias.blogspot.com

Isnin, 17 Februari 2014

Lebih 10 Tahun, Akhirnya Berbuah Juga

Mula ditanam setelah beberapa tahun usia perkahwinan saya. Lokasinya berhampiran rumah keluarga. Satu daripada 5 pokok yang agak tinggi. Yang lainnya agak bantut lantaran bentuk muka buminya yang berbatu. 

Pada awalnya saya menyangka pokok dokong. Saya beli benihnya daripada seorang pembekal dari salah sebuah negeri di Pantai Timur dengan harga RM 10 untuk 3 pokok. 

Mendapat hukuman "tebang" daripada ayah kerana sudah lebih 10 tahun tidak menunjukkan tanda-tanda mahu berbuah. Mohon tangguhkan hukuman dengan tempoh 3 bulan. 

Setelah dicurahkan sejenis tonik, pada bulan kedua saya lihat beberapa tunas bunga mula terbit. Kemudian diikuti beberata tunas bunga lagi dan banyak lagi selepas itu.

Inilah hasilnya, dan terbebaslah dari hukuman "tebang" yang dijatuhkan oleh ayah.....Sayangnya, bukan dokong!1 ulasan:

nuffnang