Nangka termasuk ke dalam kumpulan Moraceae; nama saintifiknya adalah Artocarpus heterophyllus. Dalam bahasa Inggeris nangka dikenali sebagai jackfruit. Selain dimakan apabila masak,buah nangka muda amat enak jika dibuat sayur. Antara masakan yang selalu dibuat oleh penggemar sayur nangka ialah masak lemak cili api, campuran masakan kari daging atau ayam, kerabu dan sedap juga jika direbus dan dicicah sambal belacan. Nangka yang saya paparkan ini hanya sesuai dibuat sayur. Ulasnya yang banyak dan kecil dan rasanya sedikit tawar apabila masak menjadikan nangka yang ditanam di hadapan rumah sewaan saya ini sesuai untuk dibuat sayur. Ketika ini nangka ini sedang berbuah dan telah mendapat tempahan daripada beberapa orang jiran untuk dijadikan hidangan kenduri perkahwinan anak mereka yang akan berlangsung pada cuti sekolah bulan Mei/Jun nanti.
Saya memang gemar buah ni...:)
BalasPadamtak boleh makan banyak sangat tuan. Angin...
BalasPadam