SELAMAT DATANG KE LAMAN Agrohias.blogspot.com

Tanah pertanian yang luas saujana mata memandang tidak akan mendatangkan manafaat sekiranya tidak diurus dengan baik, sebaliknya kawasan persekitaran rumah yang sempit dan terhad boleh memberikan pulangan sekiranya diurus dengan betul.Disamping sebagai sudut rekreasi dan santai, persekitaran rumah juga dapat menghasilkan keperluan harian seperti sayuran dan buahan segar sekiranya ada usaha dan kemahuan.Blog ini dibangunkan khusus untuk berkongsi idea dan pengalaman rakan yang meminati bidang agro sama ada sebagai tanaman hiasan, sara diri atau komersial. Juga sebagai medan mempromosikan teknik berkaitan agro dan hasil yang diusahakan.Semoga ruangan ini memberi manafaat kepada kita semua- Budr® Agrohias.blogspot.com

Rabu, 14 April 2010

Nanas Hijau

Setelah tanaman saya tidak lagi hidup subur di persekitaran rumah, saya mengambil keputusan untuk merehatkan tanah di kawasan itu seketika. Tujuannya agar serangga perosak dapat berhijrah ke tempat lain. Tanpa saya sedari persekitaran tempat kerja saya juga ditanam dengan tumbuhan yang tidak kurang memberi manfaat dalam kehidupan seharian. Lantas saya berusaha mengaktifkan semula catatan saya ini.
Secara umum nanas dikatakan mempunyai rasa yang enak. Boleh dijadikan pelbagai juadah samaada sebagai sayuran atau hidangan pencuci mulut. Sesetengah orang menjadikan nanas sebagai bahan untuk menghilangkan kesan minyak pada tangan selepas makan. Nanas hijau juga dikatakan mampu merawat beberapa jenis penyakit seperti darah tinggi dan batu karang.Lokasi : Perkarangan SK Besout 3.

Tiada ulasan:

Catat Komen

nuffnang