Pengikut

SELAMAT DATANG KE LAMAN Agrohias.blogspot.com

Tanah pertanian yang luas saujana mata memandang tidak akan mendatangkan manafaat sekiranya tidak diurus dengan baik, sebaliknya kawasan persekitaran rumah yang sempit dan terhad boleh memberikan pulangan sekiranya diurus dengan betul.Disamping sebagai sudut rekreasi dan santai, persekitaran rumah juga dapat menghasilkan keperluan harian seperti sayuran dan buahan segar sekiranya ada usaha dan kemahuan.Blog ini dibangunkan khusus untuk berkongsi idea dan pengalaman rakan yang meminati bidang agro sama ada sebagai tanaman hiasan, sara diri atau komersial. Juga sebagai medan mempromosikan teknik berkaitan agro dan hasil yang diusahakan.Semoga ruangan ini memberi manafaat kepada kita semua- Budr® Agrohias.blogspot.com

COUNTER

Translator

Jumaat, 30 Julai 2010

Pokok Lemuni @ Lagundi

Lemuni ialah sejenis tumbuhan renek dan kadang kala boleh membesar melebihi ketinggian 5 meter.Saya tidak pasti kegunaannya, namun dari penceritaan orang tua-tua, tumbuhan ini boleh digunakan dalam ramuan perubatan secara tradisional untuk merawat ibu-ibu lepas bersalin serta rawatan luka-luka kecil. Daunnya juga dikatakan boleh dijadikan salah satu bahan campuran untuk memasak nasi beriani.


Lokasi: SK Besout 3

2 ulasan:

  1. Saya mkn nasi lamuni dari kecik...masakan org utara...cara penyediaan mcm buat nasi lemak...khasiatnya utk awek muda...mcm jamu gak kalu org perempuan mkn lepas bersalin...rasa pahit...sy buat ulam ja sebab dah biasa diajar oleh tok wan mkn benda2 pahit mcm akaq seruntun sy kunyah2 mcm coklat budak2 cikociko...:)

    Resepi Nasi Lemuni dari http://amal5041.fotopages.com/?entry=1897514

    Beras dlm 4-5 pot - dicuci bersih dan ditoskan
    4 biji bawang merah -dihiris
    1 inci halia - dihiris
    Lada hitam biji dlm 10 biji
    Sedikit Halba.
    Kelapa parut dlm 1.00 atau santan pekat
    Secekak batang2 daun lemuni - diambil hanya pucuk2 yng berwarna purle hitam sahaja

    Caranya:
    Jika guna kelapa parut
    Blender bersama kelapa parut dan daun lemuni dgn secawan air
    (perah spt memerah santan sebanyak 2 x) dan tapis
    Jika guna santan pekat - hanya blender daun lemuni dgn secawan air sahaja.

    Dalam periuk nasi letrik..masukkan beras, bahan hirisan(bwg, halia) lada hitam biji dan halba, masukkan jus dari daun lemuni dan santan dan tambah air mengikut sukatan beras spt masak nasi dan masukkan garam secukup rasa. Tekan periuk nasi...sambil tu rajin2 juga kacau ye sekali agar semua bahan sebati dan tunggu hingga nasi masak.

    Makan Nasi Lemuni bersama-sama sambal ikan bilis dan ikan gelama masam atau ikan gelama masin dan telur rebus.Boleh juga buat sambal udang.

    gambar nasi lamuni
    http://srv.fotopages.com/2/20829921.jpg

    BalasPadam

nuffnang

Senarai Blog Pilihan