SELAMAT DATANG KE LAMAN Agrohias.blogspot.com

Tanah pertanian yang luas saujana mata memandang tidak akan mendatangkan manafaat sekiranya tidak diurus dengan baik, sebaliknya kawasan persekitaran rumah yang sempit dan terhad boleh memberikan pulangan sekiranya diurus dengan betul.Disamping sebagai sudut rekreasi dan santai, persekitaran rumah juga dapat menghasilkan keperluan harian seperti sayuran dan buahan segar sekiranya ada usaha dan kemahuan.Blog ini dibangunkan khusus untuk berkongsi idea dan pengalaman rakan yang meminati bidang agro sama ada sebagai tanaman hiasan, sara diri atau komersial. Juga sebagai medan mempromosikan teknik berkaitan agro dan hasil yang diusahakan.Semoga ruangan ini memberi manafaat kepada kita semua- Budr® Agrohias.blogspot.com

Selasa, 25 Ogos 2015

Nanas: Mengambil Risiko Sebagai Tanaman Hiasan di persekitaran Kediaman

Sesekali mencuba apa salahnya. Sebelum ini bekas plastik polybag saya gunakan untuk tanaman lain seperti jagung,terung dan cili api.Setelah bekas yang digunakan untuk menanam tanaman tersebut secara bergilir-gilir dimamah usia dan terdedah kepada pereputan, sebagai langkah akhir saya gunakan untuk menanam nanas pula. 
 
Saya kira jangkamasa yang diambil untuk nanas ini berbuah tidaklah lama seperti nanas terdahulu yang saya tanam di atas tanah sahaja. Jangkaan saya meleset. Sudah setahun lebih, belum menunjukkan tanda-tanda mahu berbuah.Mungkin faktor cuaca atau tanah telah kehabisan baja.Atau saya yang cuai membajai tanaman ini lantaran kesibukan waktu.Yang pasti, sukar untuk menguruskan tanaman ini lantaran duri-durinya yang tajam menusuk kulit.


Terdapat lebih kurang 50 pokok nanas yang saya tanam secara rojak bersama-sama pokok cili api dan kacang botol.Pokok-pokok nanas ini pula terdiri daripada nanas jenis Morris, nanas Sarawak, nanas Hijau dan nanas kacukan FELDA (N32).
Menanamnya di persekitaran rumah mengundang risiko kecederaan kepada penghuni rumah terutama anak-anak. Kadang-kadang menerbitkan perasaan malas tatkala melihat tumbuhan kita dibungkus semak samun. Apa tidaknya, terpaksa menahan derita ketika mencabut rumput rampai yang tumbuh akibat tertusuk duri.


Nanas hijau lebih tajam durinya.
Nanas N32, daunnya agak kemerah-merahan.
Nanas sarawak, berdaun kasar dan kurang duri.
Nanas Sarawak dari tanaman saya yang terdahulu.Boleh mencecah berat sehingga 2kg lebih sebiji.

Nanas hijau, juga dari tanaman saya yang terdahulu.Nanas ini dikatakan mampu merawat beberapa jenis penyakit.

Tiada ulasan:

Catat Komen

nuffnang